maandag 5 november 2007

T-Mobile toch uit de wielersport?

Naar aanleiding van de inval bij de sportartsen Lothar Heinrich en Andreas Schmid (boven), denkt hoofdsponsor T-Mobile hard na over terugtrekking uit de wielersport. Vorige maand nog besloot de sponsor zich tot 2010 in te zetten om de oorlog tegen doping te winnen. Nu wordt de eigen ploeg opnieuw verdacht.

Bij de inval werden documenten in beslag genomen door de politie en de geheime dienst. Hieruit kan wellicht opgemaakt worden dat er op zeer professionele wijze, met een duidelijk achterliggend plan, dopingpraktijken plaatsvonden. En dat het lab in Freiburg de spil was van het dopingnetwerk T-Mobile.

De bal komt weer aan het rollen, ditmaal door Patrik Sinkewitz (rechts). De renner werd uit de Tour de France gezet wegens bloeddoping en ontslagen door T-Mobile. Nu treedt hij op als kroongetuige. Sinkewitz is in een interview met Der Spiegel uit de school geklapt over gecoördineerd dopinggebruik bij T-Mobile. De Süddeutsche schrijft er over. Aan de rechter zou hij namen en rugnummers gegeven hebben.

Twee dagen na het ontslag van Jan Ullrich, in verband met de Fuentes-zaak, was het alweer raak, zo zegt Sinkewitz in Der Spiegel. Tegen het blad zwijgt hij over namen, de omertà breekt hij dus niet. "Maar het is niet realistisch dat ik de enige zou zijn. Wanneer mij in de openbaarheid gevraagd wordt of ik doping heb gebruikt zeg ik natuurlijk nee. Dat hoort bij mijn werk."

De bekende dopingexpert Werner Franke vergelijkt de uitspraken en zijn kennis over het Freiburgse lab met de Fuentes-praktijk. Hij spreekt over tovenaarsleerlingen die aan het werk waren. Het bloed was niet goed opgeslagen, waardoor het verklonterde. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. "Fuentes had tenminste nog een goede assistent in dienst."

Geen opmerkingen: