maandag 12 november 2007

Wladimir Kaminers Russendisko

Iedere stapper komt er vroeg of laat terecht: Russendisko in Kaffee Burger. Het is een trekpleister van jewelste, vooral omdat de Russische schrijver Wladimir Kaminer er de muziek draait. Elke twee weken is het hier een gekkenhuis, alles in het Russisch.

Kaminer (boven) blijkt een hyperactieve DJ. Onverstaanbare ska en reggae overheerst, de dansvloer is een deinende massa knettergekke Russen (rechts). Kaffee Burger is een 'huiskamerclub' in DDR-stijl, met bloemetjesbehang en gordijntjes.

Kaminer kwam in de nadagen van de DDR vanuit Moskou naar Berlijn. Na de eenwording werd hij aangemerkt als 'continentaal vluchteling' en kreeg daarom een Duits paspoort. Zijn boeken zijn vertaald in acht talen waaronder het Nederlands.

Afgelopen vrijdag berichtte ik over de pogingen van de lokale bevolking om de populaire clubs toeristenvrij te houden, Russendisko is een voorbeeld hoe het níet moet. Tot 12 uur was alles oké, daarna werd het een toeristenschuur (wat ik als echte Berliner dus absoluut niet pik) met grote groepen bezopen Engelsen. Het feest gaat door met DJ Yuriy Gurzhy (vooral Elektro), de Russen verlaten de zaal. Net als Kaminer.

Meer foto's hier.

Geen opmerkingen: