donderdag 15 november 2007

Sprechstunde (3)

De voetbalsport is een onuitputtelijke bron van taalkundige schoonheid. De commentator als poëtisch wonder, in Duitsland kán het.

* Dreh- und Angelpunkt De leider van het voetbalelftal. Verfijnde techniek, subliem overzicht, de spil waarom alles draait. Klein van stuk, het liefst met een matje in de nek, arrogant. Kijk eens naar de Sportschau en let op Tamas Hajnal van Karlsruher SC.

* Een moderne Duitse ploeg speelt met twee Viererketten: vier verdedigers en vier middenvelders op lijn. Veel behoudende coaches kiezen toch liever voor een Doppelsechser. Een variant met twee verdedigende middenvelders (op de 6-positie, zou Van Gaal zeggen).

* Zo'n verdedigende speelstijl levert vaak een draak van een wedstrijd op. Ook best een mooie kreet, maar het Duitse Grottenkick spant de kroon.

* We kunnen er lang of kort over praten, maar het Duitse voetbal leeft toch vooral bij de gratie van inzet en loopvermogen. Kampfgeist en Laufpensum blijven de pijlers.

* Wie de vorige taken het beste uitvoert, krijgt vrijwel zeker een positieve Zweikampfbilanz. Dit is de statistiek die het aantal te lopen rondjes bepaalt: veel of heel veel.

Geen opmerkingen: