vrijdag 16 november 2007

David Lynch en de gekke goeroe

Zijn films zijn überhaupt niet te snappen en nu lijkt hij ook nog een zenuwinzinking nabij. De door new-age-zweverigheid bevangen topregisseur David Lynch wil samen met een goeroe een esoterische 'universiteit' stichten in Berlijn. De almachtige Lynch verwacht hiermee binnen de kortste keren de wereldvrede te kunnen uitroepen. Hiervoor lijkt hij alleen de verkeerde goeroe gekozen te hebben.

Lynch presenteerde zijn plannen voor een volle zaal en gaf na een inleiding het woord aan zijn ‘compagnon’. Goeroe Raja Emanuel Schiffgens greep vervolgens zijn kans met beide handen. "We willen een onverslaanbaar Duitsland!", riep hij keer op keer, met lange witte jurk om het lichaam en gouden kroon op het hoofd. Maar dat wilde Adolf Hitler toch ook? "Ja, maar dat mislukte helaas."

Schreeuwende protesten. Lynch, die geen Duits spreekt, zag met verbazing aan hoe de toeschouwers zijn “great human being” uitmaakten voor charlatan.

De "Universität unbesiegbares Deutschland" moet een onderdeel worden van een netwerk van wereldwijde "onverslaanbare universiteiten" (wat dat ook moge betekenen) om de filosofie van transcedentale meditatie te onderwijzen. Alleen al in Berlijn moeten 1000 studenten ‘verlicht’ worden, en dat voor 2500 dollar schoolgeld per persoon.

Als locatie voor zijn tempel kiest Lynch (sektarisch waanzinsgevoel kan hem niet worden ontzegd) een zeer symbolische locatie: de Teufelsberg ('Duivelsberg') in Grunewald, aan de westkant van Berlijn. Dit is een puinberg met resten uit de Tweede Wereldoorlog. Later, op het toppunt van de Koude Oorlog, hadden de Amerikanen op de berg een afluisterstation.

Deze weblogger was aanwezig en alert met zijn videocameraatje in de weer. Legendarische beelden...
De Berliner Zeitung en Der Tagesspiegel schreven erover.

Geen opmerkingen: