maandag 5 november 2007

Rustige demo op Hermannplatz

De Koerdische demonstratie op het Hermannplatz in Berlijn viel zondagmiddag een beetje tegen (journalistiek gezien dan...). Er werd veel ergs tussen radicale Koerden en nationalistische Turken verwacht (in heel Duitsland), maar uiteindelijk gebeurde er niets. Ja, wat spreekkoren, wat vlaggen en wat toespraken.

600 Koerden demonstreerden tegen de behandeling van PKK-leider Abdullah Öcalan, die al sinds 1999 vastzit in een Turkse gevangenis. Daar zou Turkije hem een langzame gifmoord laten sterven. Ook het Turks-Iraakse conflict was een aanleiding voor de demo.

Vooraf werden rellen verwacht. Daarom nam de politie zeer zware veiligheidsmaatregelen: er rukten 1000 agenten uit. In de metrostations in de buurt van Hermannplatz werd iedereen met een enigszins Turks/Koerdisch/dergelijk uiterlijk gefouilleerd. Op het plein stonden ongeveer dertig politievoertuigen, en het leek alsof op elke demonstrant een agent gezet kon worden. Met andere woorden: onruststokers waren kansloos.

Nog even was er een hete discussie over vlaggen met de beeltenis van Öcalan. Omdat de PKK in Duitsland verboden is, gaf de politie geen toestemming hiermee te zwaaien. Na overleg kneep de Hermandad een oogje toe (zoals dat zo mooi heet).

Zoals altijd was bij de rellen 'het zwarte blok' weer aanwezig. Als er wat te rellen valt, melden deze jongens en meisjes zich. Bij grote manifestaties als de G8 in Heiligendamm hebben ze hun reputatie gevestigd. Het zwarte blok: voor al uw feesten en partijen.

Geen opmerkingen: