maandag 26 november 2007

Die deutsche Woche (10)

Dit gebeurde er.

* Deutsche Bahn heeft een nieuw aanbod gedaan in de tarievenstrijd met de machinisten. Zaterdag maakte Hartmut Mehdorn, chef van DB bekend dat er een loonsverhoging inzit van 13 procent plus een eigen arbeidsovereenkomst. De machinistenvakbond GDL heeft het voorstel in beraad, maar lijkt nog niet enthousiast: vooral omdat Mehdorn zo loslippig was tegen de pers waar geheimhouding was afgesproken.

* De discussie over hulp bij zelfdoding houdt de gemoederen flink bezig. Euthanasie is een taboe in Duitsland en daarom reizen mensen naar Zwitserland om het leven te beëindigen. De Zwitserse organisatie Dignitas heeft toegegeven twee Duitsers op een parkeerplaats nabij Zürich tegen betaling hulp te hebben geboden bij zelfdoding. Dignitas wil dit nu ook in Duitsland gaan doen, maar minister van Justitie Brigitte Zypries is fel tegen. “Mensen moeten sterven in waardigheid.”

* Triest nieuws uit Schwerin: het 5-jarige meisje Lea-Sophie is gestorven door verhongering en verdorsting. Dit bleek uit de autopsie op het babylijkje. Kort voor haar dood woog de door haar ouders verwaarloosde Lea-Sophie nog maar 7 kilo. De buurt is geschokt. De dood heeft het debat over de verwaarlozing van kinderen weer aangezwengeld.

* De gevolgen van het vertrek van Franz Müntefering zijn nog lastig in te schatten voor de sociaal-democratische SPD. Volgens onderzoeksbureau Forsa daalt de aanhang, maar in de Politbarometer van de ZDF steeg het stemmenaandeel voor de partij naar 33 procent. Frank-Walter Steinmeier, de nieuwe vice-kanselier, stijgt daar qua populariteit zelfs al uit boven Angela Merkel. De regeerperiode van de coalitie SPD en CDU/CSU, die maar lastig samen kunnen regeren, is halverwege.

* Met een 4-0 tegen Cyprus en een 0-0 tegen Wales heeft de Duitse voetbalelf een superjaar afgesloten: 8 zeges, 2 gelijke spelen en 2 verliespartijen. Bij de Engelse bookmakers is Duitsland dan ook favoriet voor de Europese titel volgend jaar. Inmiddels vond ook de loting voor het WK 2010 in Zuid-Afrika plaats: Duitsland treft Rusland, Finland, Wales, Azerbeidzjan en Liechtenstein.

Geen opmerkingen: