vrijdag 30 november 2007

Postbodes krijgen minimumloon

In de schaduw van de tariefstrijd bij de spoorwegen vond er in de afgelopen maanden nog een fel debat plaats: dat over het minimumloon bij de post. Gisteren is hierover onverwacht een overeenkomst tot stand gekomen: de politiek en werkgevers- en werknemersorganisaties besloten dat iedere werknemer minimaal 8 tot 9,80 euro per uur moet krijgen, afhankelijk van de functie.

Per 1 januari verdwijnt in Duitsland de monopoliepositie van staatsbedrijf Deutsche Post AG. Het Nederlandse TNT Post is één van de partijen die de macht van Deutsche Post wil aantasten. Nu verdient een postbesteller tussen 5,50 en 13 euro per uur. Om ervoor te zorgen dat personeel in de toekomst geen hongerloontje krijgt, heeft de grote coalitie van SPD en CDU/CSU de overeenkomst goedgekeurd.

In het verleden is lang gediscussieerd over de vraag voor wie het minimumloon precies moet gelden: alleen voor briefbestellers of voor iedereen? Nu is voor 'alle (zelfstandige) bedrijfsonderdelen waar grotendeels brieven worden gedistribueerd' overeenstemming bereikt.

Peter Struck van de SPD hoopt dat deze uitkomst een voorbode is voor een algemeen minimumloon in Duitsland. Toch is er ook een keerzijde: er wordt gevreesd dat hierdoor tienduizenden banen verloren zullen gaan.

Geen opmerkingen: