maandag 19 november 2007

Die deutsche Woche (9)

Het was een drukke week.

* Over de machinistenstaking is hier geschreven, over het aftreden van vicekanselier Franz Müntefering hier.

* Duitsland blijft nog een jaar meedoen aan de Operation Enduring Freedom in Afghanistan. Een ruime meerderheid van het parlement stemde voor verlenging van de missie. Eerder besloot het parlement dat de inzet van de ISAF-troepen en de Tornado-gevechtshelikopters wordt voortgezet.

* Wolfgang Thierse in de bocht. De vicepresident van de Bondsdag (SPD) reageerde op het aftreden van Müntefering, die dit vanwege gezondheidsredenen van zijn vrouw deed. "Hij doet het beter dan Helmut Kohl. Die liet zijn vrouw gewoon in het donker zitten." Kohls vrouw Hannelore, die in 2001 zelfmoord pleegde, leed aan een lichtallergie. Leden van CDU/CSU hebben de kop van Thierse geëist, die zelf vindt dat hij fout geciteerd is.

* Klaus Volkert en Klaus-Joachim Gebauer, twee hoge bestuursleden van Volkswagen, stonden voor de rechter. Ze moesten zich verdedigen tegen beschuldigingen dat ze op 'lust- en luxereizen' geweest zijn op kosten van Volkswagen. Ook zouden ze zich bonussen hebben toegeeigend. Binnenkort volgt de uitspraak, een gevangenisstraf is niet denkbeeldig.

* Duitse auto’s zijn de vuilste van Europa. In vergelijking met Italiaanse en Franse auto’s stoten de Duitse veel meer CO2 uit. Mercedes spant de kroon. Duitse autofabrikanten deden tijdens de autobeurs IAA in september er alles aan zichzelf een groen imago te verschaffen. Nu blijkt dat de beloftes niet kunnen worden waargemaakt.

* Doelman Jens Lehmann wil zo graag naar het EK in Zwitserland en Oostenrijk, dat hij desnoods in de Tweede Bundesliga gaat keepen. Lehmann is niet langer eerste keus bij zijn club Arsenal en bondscoach Löw vindt het belangrijk dat zijn spelers elke week in actie komen. De gelukkige club zou dan TSG 1899 Hoffenheim zijn.

Geen opmerkingen: