donderdag 22 november 2007

Bruinkool bedreigt dappere Sorben

Op slechts zes uurtjes rijden van Nederland leeft een volk waar het merendeel van de mensen nog nooit van gehoord zal hebben: de Sorben (ook hier en hier). De 60.000 Sorben leven op Duits grondgebied, in de Lausitz, verdeeld over de deelstaten Brandenburg en Sachsen. Ze hebben een sterke connectie met de Slavische wereld over de grens.

De voorvaderen komen uit Tsjechië en Polen. Ze hebben een eigen taal, het Sorbisch, met dialecten: Obersorbisch (wat vooral in Sachsen gesproken wordt), Niedersorbisch (Brandenburg), en een overgangsvorm in het midden. De Sorben hebben eigen tradities, klederdracht en een politiek actieve bond.

Sinds de zesde eeuw wonen de Sorben op dit grondgebied. Dit dreigt echter te verdwijnen: het Zweedse energieconcern Vattenfall doet in het gebied op brede schaal aan bruinkoolwinning, waardoor vele dorpen al hebben moeten wijken. Grote kraters ontstaan op plaatsen waar vroeger de Sorben de oogst binnenhaalden of uitbundig feestvierden. Er is niets van over, ja, een maanlandschap.

Het volkje biedt dapper weerstand, maar veel baat het vooralsnog niet. Een fotoserie is achter deze link te vinden. Te zien is wat er van het dorp Lakoma is overgebleven, een monument voor de afgebaggerde dorpen, vervolgens een bruinkoolmijn in Sachsen en voorbeelden van de leefcultuur van de Sorben.

Geen opmerkingen: