dinsdag 27 november 2007

T-Mobile kapt ermee

De kogel is door de kerk: na 16 jaar stopt Deutsche Telekom met wielersponsoring. Het is de consequentie van verschillende dopingschandalen in de ploeg en de sport in het algemeen. Dit meldt de sponsor op haar site.

"We hebben dit besloten omdat we ons willen distantiëren van dopinggebruik in sport en met name in de wielersport. Aangezien we al heel erg lang sponsor zijn, was dit een uitermate moeilijke beslissing", meldt Hamid Akhavan, CEO van T-Mobile International. Bij de mannenploeg rijdt Servais Knaven, bij de dames Chantal Beltman en Suzanne de Goede. In het begeleidingsteam zitten directeur Luuc Eisinga en ploegleider Tristan Hoffman.

Na een razzia bij twee artsen van de T-Mobileformatie, begin deze maand, sloeg de twijfel toe. Onthullingen van de ontslagen renner Patrik Sinkewitz over de uitgebreide en onbeschaamde dopingpraktijken in de T-Mobileformatie vormden uiteindelijk de druppel die de emmer deed overlopen. Eerder liepen ook Sergej Gontsjar en Lorenzo Bernucci tegen de lamp. Bjarne Riis gaf toe dat hij bij zijn Tourzege onder de epo zat en aan Jan Ullrich zit nog steeds een luchtje.

Manager Bob Stapleton heeft nog ambities. Hij pompt geld van zijn eigen bedrijf in de ploeg, die verdergaat als Team High Road. "We hopen dat het team als onafhankelijke eenheid door kan gaan. Niet alleen om de sportieve doelstellingen te halen, maar ook om de voortrekkersrol in de strijd tegen doping verder op te pakken." De renners zullen niet meer in de karakteristieke magentakleurige truitjes rijden, maar waarschijnlijk in zwart-witte.

Geen opmerkingen: