maandag 5 november 2007

Die deutsche Woche (7)

Uw wekelijkse portie Duits nieuws.

* Een nieuwe tik voor de Duitse Spoorwegen (DB). De rechter in Chemnitz besliste vrijdag dat de machinistenvakbond naast het regioverkeer nu ook het goederenverkeer en het hogesnelheidsnetwerk (IC, ICE) mag platleggen. Naar verwachting zal dat deze week gebeuren. De economische gevolgen zijn groot: per dag kost de staking ongeveer een half miljard euro. DB betreurt dat het conflict over de rug van de klant wordt uitgevochten.

* Ook in Duitsland is de Turks-Koerdische problematiek opgelaaid na de problemen aan de Turks-Iraanse grens. In Berlijn liep een demonstratie uit op een confrontatie tussen nationalistische Turken en aanhangers van Koerdische splintergroeperingen. De PKK van Abdullah Öcalan is in Duitsland verboden. De oproerpolitie moest ingrijpen.

* In Freiburg is een razzia verricht bij twee artsen van de T-Mobile wielerploeg. Er werden patiëntendossiers, leveringsbonnen, rekeningen en andere documenten in beslag genomen, die op dopinggebruik kunnen wijzen. Dit gebeurde na uitspraken van de op doping betrapte Patrik Sinkewitz, die nu als kroongetuige optreedt. T-Mobile besloot eerder tot 2010 in de sport actief te blijven, maar beraadt zich nu.

* Duitsland krijgt alweer een WK voetbal. Ditmaal is Kaiser Franz Beckenbauer erin geslaagd de dames in 2011 naar Duitsland te krijgen. In de stemronde versloeg Duitsland de enige andere kandidaat, Canada. Er staan weer mooie feestjes op de Fanmeile in Berlijn in het verschiet, want dat Duitsland topfavoriet zal zijn is zeker.

Geen opmerkingen: