maandag 5 november 2007

Immer weiter mit Eisern Union!

Een Grottenkick van jewelste was het ('t is soms een mooie taal, dat Duits). Ondanks dat was het mooi om de sfeer te proeven bij een wedstrijd van 1. FC Union Berlin. De club komt uit in de Regionalliga, het niveau onder de eerste en tweede Bundesliga, en speelde zaterdag een draak van een wedstrijd tegen SC Verl.

De ambities van de gasten waren vanaf minuut 1 duidelijk: een punt. Acht spelers hingen met de kont in de goal en waar tijd gerekt kon worden gebeurde dat ook. Met deze tactiek wist SC Verl al viermaal een uitzege te pakken.

Eén halve spits deed wat hij kon, maar de Union-verdedigers kwamen nooit in de problemen. Alleen door foutjes achterin ontstond nog enig gevaar. Toen de 0-0 eindstand was bereikt, omhelsden de Verlers elkaar alsof ze de Champions League hadden gewonnen.

In stadion An der Alten Försterei ergerden 5236 toeschouwers zich mateloos aan het gepruts in de aanval van Union. Op de tribune werd de ploeg toch luidkeels toegezongen en de scheidsrechter beschimpt (zoals het hoort). Na afloop was het commentaar van doelman Jan Glinker even treffend als filosofisch: "Als je niet scoort, kun je ook niet winnen." Rijp voor een tegel, deze Glinkeriaanse uitspraak.

Eisern Union is de trots van het Oost-Berlijn ten tijde van de Muur. Het stadion ligt in het Oost-Duitse stadsdeel Köpenick en is het grootste echte voetbalstadion van de miljoenenstad. Union wordt als cultvereniging van de DDR gezien. In die tijd was het de grote concurrent van de politieclub Dynamo (dat dus ook tienmaal achtereen kampioen werd).

De bekendste supporter is punkzangeres Nina Hagen, die een clublied met de titel Eisern Union zong.

Op het zusterblog een rij foto's van deze middag.

Geen opmerkingen: