maandag 3 december 2007

Die deutsche Woche (11)

Het was een week met vooral veel sport- en economisch nieuws.

* GDL-voorzitter Manfred Schell legde de Deutsche Bahn het vuur aan de schenen: zie hier. Een andere vakbond van spoorwegpersoneel, Transnet, heeft tegen nieuwszender n-tv al aangegeven dat alles wat de machinisten meer krijgen ook voor hun leden moet gelden. In de postbranche werd een minimumloon overeengekomen. Lees er hier meer over.

* In navolging van Deutsche Telekom verlaat ook sportkledingmerk Adidas de wielrennerij, tot verontwaardiging van (dopingzondaar) Bjarne Riis. Hiermee is de bodem onder de T-Mobile wielerformatie compleet weggeslagen. Teambaas en miljardair Bob Stapleton heeft de moed nog niet opgegeven: hij gaat onder de naam van zijn eigen bedrijf High Road Sports verder met de ploeg.

* Het kopje thee dat Angela Merkel met de Dalai Lama dronk wordt bitterder en bitterder. De Chinese president Wen Jiabao heeft het bezoek als een fout bestempeld en neemt aan dat Merkel dit ook zo ziet. Die is echter niet van plan afstand te nemen: ze noemt de kritiek op haar buitenlandbeleid ‘provinciaal’. Het bedrijfsleven voelt de crisis inmiddels flink in de portemonnee.

* Eindelijk een succesvolle week voor het Duitse voetbal in Europa. In de Champions League wonnen VfB Stuttgart (3-2 van Glasgow Rangers) en Werder Bremen (3-2 van Real Madrid) en speelde Schalke 04 0-0 in Valencia. Werder en Schalke kunnen nog naar de volgende ronde. In de UEFA Cup won HSV en speelden 1. FC Nürnberg en FC Bayern gelijk.

* En weer loten de Duitsers een makkelijke groep voor een voetbal-eindtoernooi: Kroatië, Polen, Oostenrijk. Citaat uit een commentaar in de Berliner Zeitung: “Het lotingsgeluk van Duitsland is legendarisch. Zelfs wanneer er geen zwakke groepen bestaan, loten we een zwakke groep. Oostenrijk is het allerslechtste land van het toernooi, Polen lopen we doorgaans met gemak overheen en Kroatië heeft haar grootste EK-prestatie al achter zich: Engeland uitschakelen."

Geen opmerkingen: