donderdag 6 december 2007

Tanz der Vampire

Wie in een stad woont en/of werkt, wil de stad leren kennen. Het kost tijd en moeite om laagje voor laagje de stad af te pellen, tot de kern. Aan de oppervlakte drijft alleen de (toeristen)rotzooi. Tot mensen doordringen, infiltreren in het ware leven, daar draait het om. Het is als een draaikolk: stort je er middenin en je raakt er steeds dieper in verstrikt.

En vervolgens levert het veel op. Het statige Theater des Westens in de Kantstrasse in het Berlijnse stadsdeel Charlottenburg was gisteren helemaal vol. Voor de populaire musical Tanz der Vampire was geen kaart meer te krijgen. Een verse kennis, violist bij het orkest van het luxe theater, bood de oplossing: twee gastenkaarten, klasse 1, rij 8, recht voor het podium. Kost normaal een eurootje of 80, 90.

Het Theater des Westens is een schouwburg uit 1895 met Kurhaus-allure. Grote shows vinden hier plaats, veelal door Joop van den Ende geproduceerd en gepromoot. Van den Ende maakte Duitsland naar Nederlands voorbeeld gek van de musical.

Tanz der Vampire is geen musical, maar een 'Grusical', gebaseerd op de film van Roman Polanski. Vampieronderzoeker professor Abronsius en zijn assistent Alfred (gespeeld door Alexander Klaws, winnaar van de eerste Duitse Idols) trekken naar vampierenheimat Transsylvanië om het slot van Graaf Von Krolock te vinden. Daarbinnen en onderweg ernaartoe gebeurt van alles. Kostuums, decors, orkest: alles top-of-the-bill.

Mooi om mee te maken. Inmiddels graaf ik verder. Laagje voor laagje op weg naar nog meer verrassingen en ervaringen.

Meer foto's hier

Geen opmerkingen: