woensdag 12 december 2007

Wonderkind Rubio bleef thuis

Dé basketbalsensatie van het moment komt naar Berlijn! Ricky Rubio, van 21 oktober 1990, hypertalent van sterrenformatie Joventut Badalona, speelt in de ULEB-Cup tegen Alba Berlin. Dat moet ik zien!

Jammer dus: veel basketballers gezien, maar geen Ricky Rubio. Geblesseerd. Kon hem niet in levenden lijve zien, het jongetje dat afgelopen zomer Spanje Europees kampioen onder 16 jaar maakte door in de finale tegen Rusland (110-106) supercijfers te laten zien: 51 punten, 24 rebounds, 12 assists en 7 steals. Nooit eerder vertoond.

Daar gaat mijn avond, dacht ik, maar dat bleek mee te vallen. ‘Het grootste talent ooit’ mocht er dan niet zijn, de rest van het Spaanse team is ook absolute top. Joventut Badalona is dit seizoen zowel in Europees verband als in de ijzersterke Spaanse competitie onverslaanbaar. Een man als Rudy Fernandez staat op vele NBA-verlanglijstjes.

Over de wedstrijd kan ik kort zijn. Eigenlijk was het nooit spannend, daar speelde Alba domweg te zwak voor. Alba Berlin, dat haar sterspeler Julius Jenkins ook moest missen, liet dramatische schotpercentages zien. Als je 12 keer vanaf de driepuntslijn schiet en er maar 2 raakt, kun je geen wedstrijd winnen. Aan de andere kant gooide schutter Demond Mallet er in zijn eentje al 7 in. Ook de tweepunters gingen slecht bij de Duitsers.

6180 mensen kwamen met hoge verwachtingen naar de Max-Schmeling-Halle. Vele ervan hadden de kraker van een week eerder nog in gedachten: 141-127 tegen Bosna Sarajevo, na 5 (!) verlengingen. Een koude kermis: met een excellerende Fernandez werd Alba met 65-80 opzijgeschoven. Tekenend: de beste Duitser op het veld speelde bij Joventut, Jan Jagla.

Statistieken van de wedstrijd hier, Engelstalig verslag hier. Meer foto's hier.

Geen opmerkingen: