maandag 31 december 2007

Die deutsche Woche (15)

Het laatste nieuwsoverzicht van 2007. Tevens het laatste op dit weblog.

* Vlak voor de kerst kwam naar buiten dat de Duitse justitie een groot kinderpornonetwerk op het spoor is. Justitie zou meer dan 12.000 verdachten in het vizier hebben. Een Berlijnse internetprovider kaartte overmatig surfgedrag naar bepaalde twijfelachtige sites aan bij de politie. In Duitsland is het gericht zoeken op internet naar of het bezitten van beelden van blote kinderen al bij wet verboden.

* De discussie over de invoering van een minimumloon gaat onverminderd door. Nadat in de postbranche overeenstemming werd bereikt, willen ook andere vakgebieden meer garanties. Bondspresident Horst Köhler ziet het niet zitten. Ook een maximumloon houdt de gemoederen bezig: zichzelf verrijkende topmanagers moeten worden gekort. Op haar beurt ziet bondskanselier Angela Merkel daar niets in.

* De eerste reacties na de gesprekken tussen de Duitse spoorwegen en de machinistenvakbond GDL zijn positief (maar dat waren ze de vorige keer ook). Na de jaarwisseling wordt verder gepraat. De onderhandelingen zijn deze week hervat: vóór 7 januari wordt een oplossing voor het slepende tariefconflict gezocht. Lukt dit niet, dan dreigt de chaos uit te breken via termijnloze stakingen in goederen- en personenverkeer.

* Het is de tijd van terugblikken, lijstjes en jaaroverzichten. Op Duitslandweb staat een mooie terugblik, gerangschikt naar binnenlands, buitenlands, economisch, cultureel, sport- en opmerkelijk nieuws. Der Tagesspiegel publiceert een Berlijnse versie.

Geen opmerkingen: