dinsdag 4 december 2007

Post-privatiseringsfarce

Het kon niet uitblijven: het minimumloon in de postbranche eist zijn tol. Verschillende partijen stoppen (ook hier) met investeren, ontslaan personeel of houden het voor gezien. Hierdoor lijkt de Deutsche Post de grote winnaar, hoewel het vanaf 1-1-8 haar monopoliepositie verliest.

Dan is het voor iedere onderneming mogelijk een postbedrijf te starten, net als in Nederland het geval zal zijn. Ook het Nederlandse TNT Post wilde de stap naar Duitsland wagen, maar ziet daar nu vanaf. De oranje brievenbussen zullen niet in het straatbeeld te zien zijn. TNT geeft aan dat 9 euro teveel is on te kunnen concurreren met Deutsche Post. Ook de Hermes Logistik Gruppe, een tak van het postordermodeconcern Otto trekt de plannen in.

Een ander postbedrijf, de PIN Groep, heeft vandaag besloten 1000 mensen te ontslaan. PIN geeft aan het spijtig te vinden dat juist laagopgeleiden en voormalig werklozen het slachtoffer worden. De grootste investeerder in de PIN Groep, uitgeverij Axel Springer (Bildzeitung, Die Welt), dreigt de geldkraan dicht te draaien.

De (niet-)starters noemen de invoering van het minimumloon de doodsteek voor de privatisering van de postbranche. Het merk Deutsche Post is beter beschermd dan ooit tevoren. Springer Verlag sluit, om schadevergoeding te eisen, de weg naar de rechter niet uit, betoogt directeur Matthias Döpfner.

Geen opmerkingen: