dinsdag 4 december 2007

Spoorwegen en machinisten: witte rook

"Een blijde boodschap voor Duitsland!" Manfred Schell, voorzitter van de machinistenvakbond GDL (links op de foto), kondigde zojuist een overeenkomst aan met de Deutsche Bahn (DB). Hiermee lijkt een bittere strijd om betere arbeidsvoorwaarden en een eigen cao ten einde. "We praten en zolang we dat doen wordt er niet gestaakt."

De hoofdlijnen voor een nieuwe cao zijn door beide partijen geaccepteerd. Ook krijgen de leden van de GDL 800 euro achterstallig loon, omdat ze door de tarievenstrijd nog niet van loonsverhogingen hebben kunnen profiteren.

Over loonsverhoging en verkorting van de arbeidstijden wordt tot eind januari verder gesproken. En tot die tijd blijven de treinen dus rijden, tot opluchting van heel Duitsland.

Vorige week nog dreigde Schell met een onbeperkte staking wanneer DB niet met een serieus bod zou komen. Dit heeft DB-chef Hartmut Mehdorn (rechts op de foto) nu dus gedaan. Na 15 uur topoverleg kwamen de heren handenschuddend naar buiten.

Exacte details zijn nog niet vrijgegeven, maar alles wijst erop dat er een nieuw loongebouw komt bij DB, waarin alle vakbonden zich kunnen aansluiten. Buiten een eigen cao eiste de GDL een loonsverhoging van 31 procent, maar waarschijnlijk is hier door de koppige Schell water bij de wijn gedaan.

Geen opmerkingen: