maandag 24 december 2007

Die deutsche Woche (14)

Het grote nieuws, deze week gewoon weer op maandag. Zoals u gewend bent.

* Duitsland maakt werk van het grondwettelijk vastleggen van kinderrechten, na de kindermoorden eerder deze maand. Op een heuse kindernoodtop moet dit vorm krijgen. SPD-voorzitter Kurt Beck heeft een 7-punten-plan ontworpen, coalitiepartner CDU/CSU heeft er ook wel oren naar. Grondrechten voor kinderen zijn in Europa niet uniek: in België heeft de affaire-Dutroux voor maatregelen gezorgd en in het ontwerp van de Europese Grondwet is het ook meegenomen.

* Nieuwe problemen bij de spoorwegen. Het tariefconflict leek opgelost, maar opnieuw is er een kink in de kabel gekomen. Machinistenvakbond GDL staakte de onderhandelingen en kondigde termijnloze stakingen aan vanaf 7 januari. De Deutsche Bahn roept nu de politiek op tot maatregelen. Verkeersminister Tiefensee sprak vrijdag met GDL-chef Schell, maar níet met Bahn-chef Mehdorn. Het Duitse volk heeft inmiddels de buik goed vol van de strijd.

* Waar de Nederlandse clubs vooral uitblinken door blamerende nederlagen en misplaatst superioriteitsgevoel, presteren de Duitsers prima in de Europese voetbalcompetities. Tel daar de logische portie lotingsgeluk bij op en Duitsland kraait victorie (en terecht!). Schalke speelt in de Champions League tegen FC Porto. In de UEFA Cup kwamen de volgende paringen uit de volkomen onbegrijpelijk lotingsprocedure: Aberdeen – FC Bayern, Werder Bremen – SC Braga, Galatasaray – Bayer Leverkusen, FC Zürich – Hamburger SV, Benfica – Nürnberg.

Geen opmerkingen: