maandag 10 december 2007

Die deutsche Woche (12)

Deze week in het nieuws:

* Duitsland is geschokt door acht kindermoorden. In Plauen (Sachsen) werden 3 dode baby’s gevonden, in Darry (Schleswig-Holstein) 5 dode jongens. In beide gevallen staat een psychisch gestoorde moeder onder verdenking. Het is een triest vervolg op het verhongerde meisje Lea-Sophie uit Schwerin.

* Alle treinreizigers die naar Duitsland willen, kunnen opgelucht ademhalen: tot eind januari zijn stakingen uitgesloten. Duidelijk is dat de tarievenstrijd over de rug van de reiziger wordt uitgevochten. Eerst stonden de treinen stil, nu blijkt dat treinkaartjes duurder gaan worden. Net als de Berlijnse S- en U-Bahn.

* Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken wil een poging doen de omstreden Scientologykerk te verbieden. Verschillende onderdelen van de leer van L. Ron Hubbard zijn in strijd met de Grondwet, vindt het ministerie. De volgende discussie laait al op: is Scientology een sekte, een religieuze gemeenschap of een onderneming?

* Duitsland is tweede in de wereld qua klimaatbescherming. Na Zweden doen de Duitsers het meest aan duurzaamheid. Een voorbeeld van Duitse inzet voor het milieu was de 5-minuten-actie van afgelopen zaterdagavond. Iedereen in Duitsland werd opgeroepen 5 minuten het licht uit te doen en zodoende energie te sparen. In Berlijn ging onder meer bij de Brandenburger Tor en de televisietoren het licht uit.

Geen opmerkingen: