donderdag 20 december 2007

Suiker bij de wijn

De Europese wijnindustrie ligt op zijn gat. Er wordt zeer veel geproduceerd, maar mensen grijpen steeds vaker naar flessen uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Chili of Australië. De EU wilde hier iets aan doen, maar de maatregelen stuitten op verzet. Ook in Duitsland.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit. De ‘wijnplas’ in Europa moet opdrogen, vond EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel (die eerder al ophef veroorzaakte met de wodkawet). Het product moet schaarser worden en daarmee exclusiever. Nu zijn wijnproducenten genoodzaakt het wijnoverschot om te produceren tot wijnazijn of ethanol. Slechte zaak, vond Fischer Boel.

Eén van haar plannen was het verbieden van toevoegen van suiker. Het is gangbaar dat wijnboeren uit landen met minder zonneschijn suiker bij de wijn doen ('chaptaliseren') om zo kunstmatig het alcoholpercentage te verhogen en de smaak te verbeteren.

Dit plan stuitte veel Europese landen, waaronder Duitsland, tegen de borst. Vele wijnboeren zouden de maatregel niet kunnen overleven.

Hevige protesten volgden, en met succes: er is besloten dat wijnboeren in Europa naar hartenlust suiker bij de wijn mogen blijven doen. Vooral op voorspraak van Duitse politici.

De Riesling en de Spätburgunder blijven dus volop stromen. Zum Wohl.

Geen opmerkingen: