woensdag 19 december 2007

Die deutsche Woche (13)

Door werkzaamheden in Polen iets later dan u gewend bent, maar hier is het nieuws van de afgelopen week.

* Het minimumloon in de postbranche is officieel aangenomen. Postbestellers gaan minimaal tussen de 8 en 9,80 euro per uur verdienen. De slachtoffers zijn talrijk: concurrenten van het staatsbedrijf Deutsche Post kunnen dit niet betalen. Vooral voor de PIN-Group is dat zuur. Moederbedrijf Axel-Springer-Verlag pompte 510 miljoen euro in de posttak, tevergeefs. Deze problemen wakkeren de discussies rond minimumlonen aan. Arbeitsminister Olaf Scholz (SPD) en Finanzminister Peer Steinbrück blijven voortvarend: zij beloven een minimumloon voor iedere werknemer in Duitsland.

* De nederlaag van de Zwitserse populist Blocher leidde niet alleen in Zwitserland tot feest, maar ook bij de grote buurman. De Duitse rockband Die Ärzte beloofde het nieuwe album 'Jazz ist anders' gratis te maken voor alle Zwitserse stemgerechtigden wanneer Blocher werd weggestemd. En zo geschiedde: het is te downloaden van de website, die direct overbelast was.

* Marco Weiss (17) is vrij. Voorlopig tenminste: hij mag Turkije verlaten in afwachting van zijn proces. Hij wordt ervan verdacht een minderjarig jarig meisje te hebben aangerand. Zelf zegt hij niets tegen haar wil te hebben gedaan. Weiss heeft zijn problemen direct te gelde gemaakt: hij verkocht de exclusieve rechten voor zijn verhaal aan RTL. Hoeveel hij ervoor gecasht heeft is niet bekend gemaakt.

* Eén van de taken van een correspondent is het overbrengen van dat waarover in een land gesproken wordt. Zie hier: Paris Hilton was in Berlijn. Hoera, ze kwam reclame maken: vooral voor zichzelf, maar ook voor een bepaald merk Prosecco. Van elke doos gaat 1 cent (wow!) naar een stichting die ijsbergen naar gebieden met drinkwatertekort wil slepen. Echt waar. Of zoals ze zelf zei: “Velen weten het niet, maar lang niet alle mensen hebben stromend water thuis.”

* De Bundesliga is halverwege. Het sterrenensemble van Bayern München is Herbstmeister, maar overtuigend is het allemaal niet. Viermaal speelde FC Hollywood 0-0 tegen een laagvlieger. Werder Bremen staat in punten gelijk met FC Hollywood, Hamburger SV volgt op 2 punten. In de degradatiezone staan de twee clubs uit de nieuwe deelstaten: Energie Cottbus en Hansa Rostock. Er dreigt een Ostfreie Bundesliga (oud artikel).

Geen opmerkingen: