dinsdag 11 december 2007

Sheriffs op het schoolplein

Wat op de Belcampo-havo in Groningen al een jaartje of 10 normaal is, dringt nu ook tot Berlijn door. Zonder pasje kom je de school niet meer in. 13 middelbare scholen in het Berlijnse stadsdeel Neukölln voerden gisteren bewaking in.

"Een zeker gevoel." In tegenstelling tot de politiek worden door de leerlingen en het schoolpersoneel de bewakers goed verwelkomd. De 20 onbewapende veiligheidsbeambten zijn ingehuurd via het bedrijf Germania uit Bielefeld. Dit bedrijf wordt door instanties bij de Bondsregering ingehuurd.

De maatregelen worden niet voor niets getroffen. Leraren in Neukölln registreren minstens twee gevallen per week waarbij vreemdelingen lessen verstoren of problemen maken. Op 76 scholen in het stadsdeel vonden in de afgelopen twee jaar 53 zware geweldsdelicten plaats. Leraren en scholieren voelen zich niet veilig en zijn het zat.

Vooralsnog zien andere grote Duitse steden niets in het plan. "Het is een zwaktebod om pedagogisch werk te laten doen door niet-pedagogen", zegt Michael Damian, woordvoerder van de onderwijscommissie in Frankfurt am Main in de Berliner Zeitung.

In Hamburg bewaken 250 agenten 550 scholen. Die Cops 4U zijn via de mobiele telefoon te bereiken. Ook daar is het inhuren van beveiligingsbedrijven geen thema, zegt een woordvoerder. "In noodgevallen laten we een politieauto aanrukken."

In het zeer multiculturele Neukölln vinden ze dat geen goed plan. "Als de politie komt is het toch al te laat." Tot 2008 blijven de bodyguards daarom de scholieren en leraren bewaken. Kosten van het Wachschützer-Projekt: 200.000 euro.

Geen opmerkingen: