maandag 8 oktober 2007

Bankdirecteuren in opstand

Zwitserland in het nieuws? Zelden. Nu is er toch iets dat het vermelden waard is: het land van de bankdirecteuren is op hol geslagen. Waarom? De Zwitserse Volkspartij (SVP) hield een verkiezingsmars in Bern met een mannetje of tienduizend. Tweehonderd linkse opstandelingen staken daar een stokje voor. De eindbalans: 17 agenten en 8 demonstranten gewond, 42 arrestaties.


De SVP voert een anti-islamitische verkiezingscampagne. De partij is tegen toetreding tot de EU, heeft liever de eigen auto dan goed openbaar vervoer en doet er alles aan om Zwitserland zo blank mogelijk te houden. Sicherheit schaffen, dat wil de SVP. Over 2 weken gaan de Zwitsers naar de stembus.

Een iets te radicale verkiezingsposter (rechts) en een spel op de eigen website, het lokt protesten uit. In het spel trapt de bok Zottel, SVP's partijmascotte, 'zwarte schapen' letterlijk het land uit.

'Links-groene relschoppers brengen de democratie in gevaar!' schreeuwt partijleider Blocher. Om de protesten om te zetten in partijpropaganda, plaatste de SVP beelden van relschoppers en slachtoffers op haar website.

Niet dat ze dat nodig hebben: in de peilingen staat de SVP fier bovenaan. Daar kan geen bankdirecteur iets tegen doen.

Geen opmerkingen: