maandag 8 oktober 2007

Mexicaans marathonwonder

Vorige week liep Haile Gebrselassie een nieuw wereldrecord op de marathon in Berlijn. Uiteraard ging alle media-aandacht naar hem uit. Tot vandaag: Berlijns nieuwe held is Roberto Madrazo. Deze Mexicaanse politicus won de marathon in de categorie tot 55 jaar in een supertijd: na 2.40.57 passeerde hij de finishlijn.

Madrazo begon nog vrij rustig aan zijn recordrace. Hij deed 25 minuten over de eerste vijf kilometer. Dat is geen slechte tijd, maar je wint er ook geen marathon mee. Toen gebeurde het ongelooflijke. Slechts 21 minuten (!) had Madrazo voor kilometer 20 tot 35 nodig! Dat moet een stevig sprintje geweest zijn voor deze 55-jarige... Of viel hij in de Bermuda... eh Berlijndriehoek?

Een korte blik op het parcours maakt veel duidelijk: tussen de twee controlepunten ligt slechts een paar honderd meter. Als je afsnijdt.

Hij heeft sowieso niet een al te schoon blazoen, die Madrazo. Hij werd derde bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar, maar zijn politieke tegenstanders noemen hem de meest corrupte politicus van zijn land. Bij lokale verkiezingen in Mexico crashten op een kritiek moment alle computersystemen, waardoor Madrazo's partij won.

Zoals bij zoveel loopevenementen, dragen de lopers in Berlijn een chip in de schoen. Op elk vijfkilometerpunt wordt hiermee de tussentijd geregistreerd. Helaas voor Madrazo: de chip crashte niet.

Geen opmerkingen: