woensdag 10 oktober 2007

Duitse Nobelpreise

Duitsland wint niet alleen met voetballen. Dit jaar kapen ze ook de Nobelprijzen weg.

Dinsdag won Peter Grünberg (68), samen met de Fransman Albert Fert, de Nobelprijs voor Natuurkunde. De twee ontdekten onafhankelijk van elkaar een magnetisch effect waarmee de capaciteit van harde schijven in computers aanzienlijk kon worden vergroot.

Gerhard Ertl volgde vandaag Grünberg op het gebied van de Scheikunde. Hij heeft de werking van de autokatalysator duidelijk gemaakt. Ertl (71) nam de gelegenheid te baat om de Duitse wetenschap een flinke veer in de reet te steken. "Altijd wordt om geld gezeurd, maar we hebben het hier prima. Veel beter dan in Amerika bijvoorbeeld."

Op 10 december, de sterfdatum van Alfred Nobel, kunnen de heren hun prijzen, een medaille en ongeveer 1,1 miljoen euro, afhalen in Stockholm.

Er zijn nog drie laureaten te verdelen, te beginnen morgen met de Nobelprijs voor de Literatuur. Harry Mulisch kijkt er weer reikhalzend naar uit, maar wat zou het zuur zijn wanneer een Duitser het voor zijn neus wegkaapt... Bang voor Günter Grass hoeft hij niet meer te zijn. En Walter Kempowski is net dood.

UPDATE 11/10: Doris Lessing (Groot-Brittannië) krijgt de eer.

Geen opmerkingen: