dinsdag 9 oktober 2007

De oorlog van Ashkan Dejagah

Voetbal is oorlog: het is een cliché van jewelste, maar zijn die niet zo waar als het maar zijn kan? In het geval van VfL Wolfsburg-speler Ashkan Dejagah in ieder geval wel.

De middenvelder, die een prima techniek en een dynamische speelstijl koppelt aan dreiging, onverzettelijkheid en scorend vermogen (kort scoutingsrapport op basis van Sportschau-samenvattingen), zorgt hoogstpersoonlijk voor een politieke rel in Duitsland. Hij wil namelijk de uitwedstrijd (-21) tegen Israël niet spelen, omdat hij geboren is Iran.

"Het heeft politieke redenen", zegt Dejagah in Bild, die in Berlijn opgroeide en tot vorig seizoen bij Hertha BSC speelde. "Iedereen weet dat ik een Duitse Iraniër ben."

President Ahmedinejad van Iran wil Israël graag van de kaart vegen en zou prettig vinden als zijn (halve) landgenoten hem daarbij helpen. Reizen naar Israël is dan ook verboden. Als hij toch gaat, kan dit als kritiek tegen het regime worden geïnterpreteerd. Met alle gevolgen van dien voor hem of zijn familie.

Stormen van protest natuurlijk. Bild citeert baas Zwanziger van de Duitse Bond, CDU-politicus Pflüger spreekt er schande van en de Centraalraad van Joden eist de uitsluiting van Dejagah voor het Duitse team.

Bondstrainer Joachim Löw is teleurgesteld. "Tegenover ons heeft hij het niet over politiek gehad. We vinden het jammer dat hij het sportieve aspect minder belangrijk vindt." Toch roept de Duitse voetbalbond hem de volgende keer gewoon weer op. "We hebben zijn afmelding namelijk geaccepteerd."

Beeld: Der Spiegel TIP ZDF Morgenmagazin Geluid: SWR NDR

Geen opmerkingen: