maandag 1 oktober 2007

Kreuzberg protesteert weer!


En daar is het volgende burgerinitiatief! Kreuzberg start opnieuw een protestactie: nu wordt de zogenaamde Mediaspree op de korrel genomen. Eerder probeerden demonstranten onder meer een McDonald's vestiging tegen te houden. Tevergeefs.

Onder aanvoering van een protestgroep met de passende naam Mediaspree versenken moet de bouw van enkele grote mediabedrijven aan de rivier de Spree, die dwars door Berlijn stroomt, worden tegengegaan. Volgens de activisten is de authenticiteit van Kreuzberg in het geding.

Inmiddels hebben verschillende media al kantoren aan de Spree, zoals MTV en Universal. Op een 7 kilometer lange oeverstrook moeten nu kantoren, appartementen en hotels verrijzen, maar daar is Kreuzberg (uiteraard) niet blij mee.

Het inzamelen van de handtekeningen kan weer beginnen: 5400 stuks in zes maanden. Daarmee kan het stadsdeel in een lastige spagaat terechtkomen. Enerzijds is Kreuzberg de plek van de open discussie en echte democratie, anderzijds moeten de bouwondernemingen schadeloos gesteld worden wanneer de bouw niet doorgaat. Dit kost 156 miljoen euro. Stadsdeelburgemeester Franz Schulz: "Wij zullen niets beslissen dat het stadsdeel ruïneert." Met andere woorden, waarschijnlijk strandt ook dit burgerinitiatief.

Geen opmerkingen: