donderdag 4 oktober 2007

Koken met Joschka

"Bondskanselier Schröder noemde zichzelf de kok van de Duitse regering en mij de kelner. Maar ik vond het helemaal niet erg om kelner te zijn in een keuken waar zoveel aanbrandde!"

Aldus Joschka Fischer tijdens de presentatie van zijn nieuwe boek. De 'laatste rock 'n' roller' van de Duitse politiek schrijft daarin over zijn eerste jaren als minister van Buitenlandse Zaken.

Fischer presenteerde in de statige Akademie der Wissenschaften aan de Berlijnse Gendarmenmarkt onder gigantische belangstelling van internationale pers (foto's hier) zijn boek. Het is het eerste van twee delen waarin hij zijn politieke memoires optekent. Die waren doorspekt met oorlogen: Kosovo, Irak, Afghanistan. Opvallend: in het personenregister staat geen enkele Nederlandse naam. Zegt dit iets over de waarde van de Nederlandse politiek in Europa en de wereld?

"Het is een autobiografie over mijn politieke jaren", stelde Fischer die geen last heeft van valse bescheidenheid. "Die jaren hebben ons land neergezet en veranderd."

In zijn Risiko Deutschland, een boek uit 1994, zagen veel mensen een verkapte sollicitatie naar de post op Buitenlandse Zaken. Die hij dus uiteindelijk kreeg. Over een nieuwe terugkeer is hij echter duidelijk: "Niemand hoeft zich zorgen te maken. De keukendeur is dicht."

Geen opmerkingen: