vrijdag 5 oktober 2007

Frivool kleurenspel













Links de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) van afgelopen maandag. Feest in Duitsland, omdat de voetbaldames de WK-titel in de wacht hebben gesleept. De FAZ toont, zoals meestal in de afgelopen 68 jaar, geen foto's. Terwijl een feestplaat voor veel leven in de brouwerij had kunnen zorgen. Maar nee, zoals altijd slechts artikelen: een woordenbrij.

Rechts de krant van vandaag. WAT!?!? Is de FAZ, de conservatieve, taaie kwaliteitskrant, een andere weg ingeslagen? Een foto! Geen gotische kop bij de commentaren! Dit is een beste schok voor krantenland...

Slechts 33 maal werd sinds 1 november 1949 de FAZ met voorpaginafoto gedrukt. De laatste maal was met de benoeming van Paus Benedictus XVI. By the way, om de cultuuromslag cachet te geven had FAZ natuurlijk een mooie, spetterende foto kunnen kiezen. Maar ja, saaiheid boven alles.

De lezers zullen er erg aan moeten wennen. Die FAZ-lezer houdt niet zo van verandering. Toen het kleine rode blokje aan de linkerkant werd geïntroduceerd, barstten de protesten los: 'frivole kleuruitbarstingen' en 'wild kleurenspel' werd de krant verweten.

De Frankfurter Allgemeine is een statussymbool en op elk journalistenbureau ligt een exemplaar. Mooi opgevouwen. Ongelezen.

Geen opmerkingen: