maandag 8 oktober 2007

Die deutsche Woche (3)

De hoofdpunten van afgelopen week!

* In heel Duitsland werd de 17de verjaardag van eenheid van Oost- en West-Duitsland gevierd. Bij de Brandenburger Tor in Berlijn was een groot muziekfestival (o.a. Silbermond, Ohrbooten, Sportfreunde Stiller, wie kent ze niet...) waar honderdduizenden mensen op af kwamen.

* De machinistenvakbond GDL legt vrijdag een gedeelte van het treinverkeer plat. Doordat de Deutsche Bahn (de Duitse NS) met een uitstekende alternatieve dienstregeling komt, loopt het niet uit de hand. Nieuwe stakingen zijn aangekondigd, maar DB heeft aangegeven heel lang de poot stijf te houden.

* In de regeringspartij SPD is een machtsstrijd uitgebroken tussen Franz Müntefering (minister van werkgelegenheid) en Kurt Beck (partijvoorzitter). Beck wil oudere werklozen langer een uitkering geven, Müntefering niet. Mensen zonder werk krijgen nu, onafhankelijk van de leeftijd, 12 maanden steun. De SPD kiest vooralsnog de kant van Beck en wil dat Müntefering zijn plannen aanpast. Die weigert dat en kan één dezer dagen gaan aftreden.

* Bondspresident Horst Köhler hield de Berlijnse Rede. Deze toespraak wordt door de president traditioneel gebruikt om zijn mening over belangrijke maatschappelijke zaken te geven. Köhler koos globalisering als thema en waarschuwde voor de groeiende kloof tussen arm en rijk. 'De promotie van de één mag niet de degradatie van de ander betekenen', zei hij.

* Voor de zevende competitiewedstrijd op rij wist Rafael van der Vaart te treffen voor HSV. Hiermee evenaarde het record van Uwe Seeler (uit het seizoen 1963/64, de tijd van de kicksen en de leren bal met de veter). Toch is de prestatie van Seeler nog ietsje groter: hij wist in die 7 wedstrijden 10 maal te scoren, Van der Vaart 'slechts' 7 maal.

Geen opmerkingen: