dinsdag 16 oktober 2007

Oostenrijk: organiseren oké, meedoen nee

“Een mooie pass die aankomt, een verrassende dribbel langs de zijlijn, een wonderschone vrije trap die in de kruising cirkelt: voetbal is schoonheid.” Michael Kriess, zoon van een voormalig Oostenrijks international, houdt van de kunst die voetbal heet. “Hierdoor steken bij wedstrijden van Oostenrijk diepe depressies de kop op.”

Toen Oostenrijk begin september tegen Japan niet één keer op doel schoot en geen enkele hoekschop kreeg, was voor Kriess (35) de maat vol. Hij stelde een petitie op om de terugtrekking van Oostenrijk voor Euro 2008 (dat Oostenrijk met Zwitserland organiseert) af te dwingen.

“Het optreden van de Oostenrijkse ploeg is een belediging voor ons gevoel van esthetiek. ‘Een volk met talent voor schoonheid’ is een regel uit ons volkslied: een lied dat onze spelers amper kunnen mompelen, als zij zich met bleek gezicht voorbereiden op weer een gruwelijke ontmoeting met de bal en de tegenstander”, schrijft hij op zijn website.

Inmiddels heeft hij meer dan 10.000 handtekeningen verzameld. Dit moeten er uiteindelijk 1 miljoen worden, waarmee Kriess de Oostenrijkse bond dan onder druk wil zetten. Recordinternational Andreas Herzog, ook assistent van bondscoach Josef Hickersberger, lacht het weg. “Ik wist niet dat er in ons land zoveel idioten rondliepen...”

UPDATE 17/10: Is het lek boven? Oostenrijk-Ivoorkust 3-2.

Geen opmerkingen: