maandag 15 oktober 2007

Zoete wraak wordt zuur

Stel, je vriendin dumpt je en daar ben je niet blij mee. Dan kun je ranzige foto's en filmpjes op internet zetten, zoals tegenwoordig de mode lijkt te zijn. Maxim Biller deed het anders.

Biller schreef er een boek over. In 'Esra', ondanks de smart toch als liefdesroman bestempeld, komen zijn ex-vriendin en schoonmoeder er niet goed vanaf. In 2003 werd dit boek door de rechter verboden, omdat de vrouwen zichzelf wel heel erg herkenden in de tekst.

Biller ging in beroep. De hoogste Duitse rechtbank oordeelde vorige week zo: "De secure beschrijvingen van de intiemste details van een vrouw, die feitelijk herkenbaar is als de intieme partner van de auteur, bewerkstelligen dat lezers zich afvragen of een en ander zich inderdaad zo voltrokken heeft."

Maar de verklaring dan, achterin het boek? 'Alle figuren in dit boek zijn verzonnen en iedere overeenkomst met werkelijk bestaande personen is derhalve toevallig.' Doet die er niet toe?

De rechters in Karlsruhe vonden van niet. Het persoonlijkheidsrecht van de vrouw is aangetast. Conclusie: het boek blijft verboden en ook moet Biller 100.000 euro smartegeld betalen.

Op eBay schiet de prijs inmiddels omhoog.

Geen opmerkingen: