zondag 14 oktober 2007

Die deutsche Woche (4)

Wat is er loos in Duitsland? Lees het hier.

* De machinistenvakbond GDL en Deutsche Bahn blijven lijnrecht tegenover elkaar staan. Donderdag werden stakingen nog gecanceld, maar vrijdag was het raak: de helft van de treinen viel uit. De machinisten willen een eigen cao (met een loonsverhoging van 31%!), maar daar heeft DB geen trek in. Der Spiegel meldde zaterdag dat een compromis in de maak was, maar DB weersprak dat onmiddellijk. Er zou slechts een tegenbod in de maak zijn.

* Bondskanselier Angela Merkel had de volgende hoge pief op bezoek. Na de Dalai Lama twee weken geleden en Lech Kaczynski afgelopen vrijdag was nu Vladimir Poetin aan de beurt. In Wiesbaden spraken de regeringsleiders 'open, eerlijk en zeer intensief' met elkaar over de gaspijpleiding door de Oostzee, de positie van Rusland ten opzichte van Europa, het Iraanse atoomprogramma, energiezekerheid en persvrijheid.

* De historicus Saul Friedländer heeft de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel gekregen, voor zijn boeken over de jodenvervolging door de nazi's. Zijn werk is goed gedocumenteerd, geschreven met mededogen, in een trefzekere stijl, zo vindt de jury. De 75-jarige Friedländer is zelf overlevende van de holocaust.

* Minister Ursula von der Leyen van Familiezaken wil jongeren inzetten om winkeleigenaren te ontmaskeren die zich niet houden aan de wettelijke leeftijd voor de verkoop van alcohol, sigaretten en geweldsvideo´s. Ze wil zo de verkopers op heterdaad betrappen en boetes tot 50 duizend euro opleggen. Dit leidt tot verzet: vooral het feit dat kinderen als lokaas worden gebruikt. De Groenen vinden het een ´Schnapsidee´ en de SPD kindermisbruik.

* Als eerste land heeft Duitsland zich via de kwalificaties voor het EK voetbal geplaatst, volgend jaar in Oostenrijk en Zwitserland. Een niet overtuigende 0-0 in en tegen Ierland werd als een overwinning gevierd. De ploeg van Joachim Löw plaatste zich, in een gemakkelijke groep, zonder nederlaag. Het volgende doel is al geformuleerd: de titel.

Geen opmerkingen: