woensdag 12 september 2007

Jihad Unie komt met verklaring

De Islamitische Jihad Unie (IJU) heeft op 11 september toegegeven dat er daadwerkelijk aanslagen gepland waren op doelen in Duitsland (lees hier en hier). Doelwit waren veelal Amerikaanse instellingen. Inmiddels dreigt de organisatie met nieuwe aanslagen.

De organisatie, die van oorsprong Oezbekisch is, betuigt in een verklaring de steun aan de Duitse cel. De drie opgepakte mannen, Fritz G(elowicz, foto rechts), Adem Y. en Daniel S., worden broeders genoemd maar zouden op eigen initiatief gehandeld hebben. Hierdoor werden volgens de Duitse geheime dienst BKA aanslagen met waterstofperoxidebommen verijdeld. Het ministerie van Binnenlandse Zaken acht de verklaring geloofwaardig.

Met de bommen moesten vele slachtoffers gemaakt worden op, naar verluidt, de Amerikaanse legerbasis in Ramstein en op de Amerikaanse en Oezbekische consulaten in Duitsland. Eind 2007 zouden ze moeten plaatsvinden volgens de verklaring. Reden: de anti-moslimpolitiek die deze landen, volgens de IJU, voeren.

De IJU is een voorbeeld van een fenomeen dat zich na de aanslagen van 11 september 2001 voordeed. Geïnspireerd door Osama Bin Ladens idee van een wereldwijde Heilige Oorlog werden toen wereldwijd vele kleinere takken van Al-Qaida opgericht, vaak spontaan. De IJU toonde zich slagvaardig, startte terreurkampen in Pakistan en had het vooral gemunt op ongelovigen in Oezbekistan.

In Duitsland wordt vooral het feit dat er twee Duitse bekeerlingen bij de arrestanten zaten, hoog opgenomen. Er worden verschillende maatregelen onderzocht om dit in de toekomst tegen te gaan. Zo is de discussie over het doorzoeken van computers verder opgelaaid. Ook wil de regering bekeerde moslims preventief gaan schaduwen.

Inmiddels heeft de IJU gedreigd met nieuwe aanslagen. "Wat de drie broeders in Duitsland hebben geprobeerd, zal ook elders in de wereld plaatsvinden", luidt de verklaring. Volgens experts is de daadkracht en de grootte van de organisatie een vraagteken.

Geen opmerkingen: