dinsdag 4 september 2007

De eerste: In de ban van de RAF

De kop is eraf! Mijn eerste post vanuit Standplaats Berlijn is een feit. Hier is een achtergrondverhaal te lezen over de Duitse Herfst.

Duitsland werd in de jaren '70 geterroriseerd door de linkse Rote Armee Fraktion. Deze groepering vocht tegen wat ze zelf noemden 'de onderdrukking door het kapitalistische zwijnensysteem'.

Dieptepunten waren de ontvoering van de voorzitter van de Duitse werkgeversorganisatie, Hanns-Martin Schleyer, en de kaping van een Lufthansa-toestel. Hoewel hierna nog een generatie actief was in de RAF, worden deze daden als de ergste van de terreurorganisatie beschouwd.

UPDATE: Vandaag in de Süddeutsche Zeitung: Schleyer heeft tijdens zijn ontvoering een tijd vastgezeten in Den Haag. Dit is niet op zich vreemd: in die tijd hield de RAF zich regelmatig op in Nederland. Zo werd RAF-terrorist Knut Detlef Folkerts in Utrecht opgepakt vanwege het doodschieten van een agent die hem aanhield voor een rijbewijscontrole. Toen was Folkerts al op de vlucht vanwege betrokkenheid bij moorden in Duitsland, onder meer op procureur-generaal Siegfried Buback.

Geen opmerkingen: